ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΑΡΧΙΚΗ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ / Αποσύρθηκε η τροπολογία που απελευθέρωνε προεκλογικά κινητικότητα – απολύσεις

zoygla-dimoskopisi-paradrasi-639x400Εκτός νομοσχεδίου τίθεται η τροπολογία που προέβλεπε μεταξύ άλλων απελευθέρωση των απολύσεων κατά τη προεκλογική περίοδο.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι η τροπολογία αποσύρεται. Σύμφωνα με τα όσα προβλεπόταν στην επίμαχη διάταξη που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου δινόταν το πράσινο φως στις διαδικασίες κινητικότητας και απολύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση της διάταξης του ν.3870/2010, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή δύο μήνες πριν την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών καθώς και των Ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση το βασικό επιχείρημα που διατυπώνονταν από την κυβέρνηση είναι το εξής: «Δεδομένου ότι ο θεσμός της διαθεσιμότητας έχει ως στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίηση του, προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και προκειμένου οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας να μετακινηθούν εντός των προβλεπόμενων από το νόμο χρονικών ορίων, προτείνεται η αναστολή της απαγόρευσης που αφορά στην έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη ή την μετάταξη. Καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού που έχει τεθεί σε κινητικότητα».